Grisar vill vila i dunkel och gödsla där det är ljust

När det gäller inredning i grisstallar så diskuterar man ibland om gödselgången skall vara ljus eller mörk för att locka grisarna att gödsla där. Det finns en intressant undersökning som verkar ha svaret.

Man byggde en smart sexkantig försöksbox med sex olika avdelningar (se bilden nedan). I de olika avdelningarna hade man fyra olika belysningsnivåer: 1, 4, 40 och 400 lux (normal allmänbelysning på kontor är ca 300 lux). Vid varje tillfälle använde man tre olika och med jämna mellanrum skiftade man belysningsmönstret för att vara säker på att resultaten inte berodde på andra skillnader mellan boxens avdelningar.

Testbox

Den tydligaste effekten på beteendet var dels att grisarna föredrog att ligga och vila i de mörkare avdelningarna. Dels att de framför allt gödslade där det var ljusast.

Den här kunskapen är ett argument för de grisboxar som har en skyddad och dunkel inre del under tak och gödselgången i ljuset närmast inspektionsgången.

2-klima box med uppfällbart tak.
Tvärtrågsbox med 2-klima esign med uppfällbart tak.

Den här undersökningen ger svar på frågan om ljus eller mörker, mensSedan är det ju så att det är fler faktorer som t.ex. den termiska komforten som påverkar grisarnas gödslingsbeteende.

Så här heter rapporten (den skall gå att hitta på nätet)

Beteende2006

Anders Ehrlemark

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.