Noggrann kalvutfodring lönar sig

Det finns flera orsaker till diarré hos småkalvar. Vid utfodring av pulvermjölk kan felaktiga proportioner mellan mjölkpulver och vatten vara en orsak. En annan kan vara felaktig temperatur på mjölken. Det är många företagare som satsar på en mjölktaxi och upplever en avsevärd förbättrad kalvhälsa. Samtidigt finns det flera lantbrukare med ett mindre antal kalvar och där tidsbesparingen inte blir så stor att det motiverar investeringen.

Överdosering med enbart 100 gram mjölkpulver per kalv och dag under tre månader kostar i storleksordningen 150 kronor. För lite mjölkpulver försämrar ju kalvarnas tillväxt. En paketvåg på t ex Claes Olsson eller Jula kostar drygt 800 kronor + moms och kan därför snabbt räknas hem. Mät upp mängden pulver, tillsätt vatten och blanda enligt leverantörens rekommendation för rätt volym (vikt).

Lönsamt att väga kalvfoder. Foto Martin Dreber.
Lönsamt att väga kalvfoder. Foto Martin Dreber.

Mjölken kan ju värmas med doppvärmare. En annan lösning är att ansluta tappkranen till en termostatstyrd ventil som blandar varm och kallvatten till rätt temperatur. En blandningsventil med installation till befintlig varmvattenberedare bör inte bli dyrare än 3000 kronor + moms. Vattenkvaliteten är givetvis viktigt och att varmvattenberedaren håller tillräckligt hög temperatur för att förhindra bakterietillväxt.

En whiteboardtavla med anteckningar om kalvarnas ålder, foderstater och hälsa kan också underlätta arbetet. Framförallt om man är flera skötare.

Martin Dreber

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.