Fuktskador på skulle och i loge

I häststallar är det ganska vanligt att man låter det stå öppet upp till skulle eller ut till loge. Avsikten kan vara att man vill förbättra ventilationen av stallet men resultatet blir oundvikligen fuktskador när den varma fuktiga luften från stallet kommer in i det kalla utrymmet.

Ibland tar man bort innertaket ovanför ett stall för att ”förbättra ventilationen”. Om den ovanligganden vinden/skullen är oisolerad så får man samma problem med fukt där.

Det förekommer också att man blåser in stalluft i ett ridhus för att det skall bli lite varmare där. Resultatet blir det samma – fukt och mögel.

Ytterligare en situation där man får liknande problem är när man bara har djur inne i en mindre del av ett större stall. I delen utan djur dyker det snart upp kondens, fukt och mögel.

För att undvika dessa problem måste man se till att det är stängt mellan ett varmt och fuktigt stall och oisolerade varma utrymmen som t.ex. vind, skulle eller lada.

Bilderna nedan visar hur det kan se ut.

Anders Ehrlemark

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.

Fuktskador på undersidan av skulltak ovanför ständigt öppen trappa ner till stall. Längre in på skulle ser taket bra ut.
Fukt, mögel och röta i taket på en loge som står öppen mot ett häststall.
Fukt och mögel ovanför ett stall där man tagit bort innertaket för att ”förbättra ventilationen”.