Fuktproblem i ridhus

Ridhus

 

Det finns många fina ridhus, men också många som har problem med fuktskador. Man tänker kanske att om man bygger ett isolerat hus så blir det varmt och torrt. Det stämmer tyvärr inte. Ett ouppvärmt ridhus fungerar ungefär som en torpargrund (krypgrund) under ett hus. Det tillförs hela tiden fukt från marken/bädden som måste ventileras bort. Fuktventilationen blir mycket ineffektiv eftersom den sker med uteluft som långa perioder under den kalla årstiden redan håller hög fuktighet. Dessutom tillkommer problemet att i ett isolerat ouppvärmt utrymme kommer det vara en eftersläppning i temperaturen mellan inne och ute. När det är kallare inne än ute leder det till att den relativa fuktigheten stiger vid sjunkande temperatur.

Om man vattnar bädden i ridhuset skall man vara medveten om att att en stor del av detta vatten avdunstar och bidrar till att ytterligare höja luftfuktigheten. Istället för att fungera som en torpargrund så liknar ridhuset istället en torpargrund med kronisk vattenläcka.

Det enda säkra sättet att undvika fuktproblem är att både ha värmetillförsel och kontinuerlig styrd ventilation i det isolerade ridhuset. Avfuktare kan också vara ett alternativ, men den måste ha tillräckligt hög kapacitet, klara låga temperaturer utan att frysa och klara den dammiga luften.

Om man istället väljer ett oisolerat ridhus så är det viktigt att de blir så öppet som möjligt för att få maximal luftväxling. Klimatet inne blir då ungefär som ute. Eftersom man ute periodvis har hög luftfuktighet, dimma, dagg och frost så kommer det då också vara fuktigt inne.

Anders Ehrlemark

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *